Πανηγυρική Συνεδρίαση Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών – Προεδρικό Μέγαρο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη της Πανηγυρική Συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριος Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κυρία Αννίτα Δημητρίου, οι Υπουργοί Εργασίας και Γεωργίας, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι πρυτανικές αρχές των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς και σημαντικός αριθμός προσκεκλημένων, σύμφωνα πάντα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για την προστασία από τον covid 19. (πρόσκληση και πρόγραμμα)

Στην Πανηγυρική Συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Καθηγητής Ανδρέας Δημητρίου, στην ομιλία του, ανέπτυξε το ιστορικό πλαίσιο ίδρυσης των Ακαδημιών ανά τον κόσμο καθώς και το επιστημονικό και ερευνητικό έργο που επιτελείται σε αυτές διαχρονικά, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και το όραμα της νεοσύστατης Κυπριακής Ακαδημίας εστιάζοντας κυρίως στην επιθυμία των Μελών της να συμβάλουν, μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις, στην επίλυση των πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων αλλά και  στη διαμόρφωση της ερευνητικής πολιτικής της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας, Καθηγητής Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης, στην ομιλία του, αφού διεξήλθε εν συντομία τα πεπραγμένα της Ακαδημίας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2021, παρουσίασε τα νέα Μέλη, ένα Τακτικό, τρία Εξωτερικά και έξι Αντεπιστέλλοντα, με την ανάγνωση των πιο σημαντικών βιογραφικών στοιχείων των Μελών. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η Ακαδημία θα προχωρήσει σε προκηρύξεις νέων Μελών σε κατηγορία και πεδίο που θα αποφασιστεί στην προσεχή Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Αριστείου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα έτη 2020 και 2021.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απονέμεται, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από την Κυπριακή Ακαδημία, η οποία άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2019.

Το Αριστείο του 2020 απονεμήθηκε στον Τώνη Κουζαρίδη, διακεκριμένο Κύπριο επιστήμονα στο πεδίο των  βιοιατρικών επιστημών, η τελετή απονομής όμως, λόγω της πανδημίας, δεν είχε πραγματοποιηθεί.

Για το έτος 2021 το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας απονεμήθηκε στον εξαίρετο Κύπριο εικαστικό Νίκο Κουρούσιη, στο πεδίο των εικαστικών τεχνών.

Οι Πρόεδροι των  Τάξεων,  Θετικών Επιστημών,  Γραμμάτων  και Τεχνών, Καθηγητές Κώστας Παπανικόλας και Δημήτρης Μιχαηλίδης ανέγνωσαν το σκεπτικό της βράβευσης των Τώνη Κουζαρίδη και Νίκο Κουρούσιη και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επέδωσε την περγαμηνή και το χρυσό μετάλλιο στους βραβευόμενους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα που ετοίμασε το Ιδρυτικό Μέλος της Ακαδημίας, πιανίστα Έλενα Μουζάλα.