Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Μάριο Ιωάννου Ηλία

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αποφάσισε ομόφωνα όπως απονείμει το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2024 στον συνθέτη Μάριο Ιωάννου Ηλία. Η απόφαση λήφθηκε στην 56η Τακτική Συνεδρία της Ολομέλειας της Ακαδημίας στις 19.6.2024, κατόπιν πρότασης της Τάξης των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Το Αριστείο απονέμεται σε διακεκριμένες και κορυφαίες προσωπικότητες των επιστημών, των γραμμάτων ή των τεχνών, με σημαντική προσφορά και αναγνωρισμένα επιτεύγματα στον τομέα τους. Το Αριστείο συνιστά αναγνώριση των προσωπικοτήτων που συνδέονται με την Κύπρο και που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη των επιστημών, των γραμμάτων ή των τεχνών στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Το Αριστείο συνίσταται από χρυσό μετάλλιο και τιμητικό δίπλωμα και θα απονεμηθεί επίσημα στην Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας τον Δεκέμβριο του 2024.

Το έργο του Μάριου Ι. Ηλία (συμφωνίες, συμφωνικές ραψωδίες, χορωδιακά, εορταστικές συνθέσεις, κ.λπ.) διακρίνεται για την πρωτοτυπία, την ευρηματικότητα, την ιδιομορφία, την σύμπηξη ετερογενών ειδών μουσικής και προβάλλει στοιχεία του πολιτισμού της Κύπρου. Τα έργα του ερμηνεύονται από φημισμένες ορχήστρες και σύνολα παγκοσμίως, όπως τη Φιλαρμονική της Βαρσοβίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας Μπάντεν-Μπάντεν και Φράιμπουργκ, την Ορχήστρας Gewandhaus Λειψίας, τη Γερμανική Ραδιοφωνική Φιλαρμονική Ζάαρμπρυκεν-Κάιζερσλαουτερν, τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδίας της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Ειρηνικού, τις Συμφωνικές Ορχήστρες και Χορωδίες Νέων του Κιότο και της Οσάκα, την Ορχήστρα Μαντολίνων του Κιότο και το δημοφιλές γερμανικό συγκρότημα Söhne Mannheims. Επιπλέον, σολίστ και σύνολα του Θεάτρου Μαριίνσκι, της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρίας, της Κρατικής Όπερας του Μάνχαϊμ και της Βουδαπέστης.

Ο Μάριος Ιωάννου Ηλία έχει βραβευθεί πολλάκις στο εξωτερικό από διεθνείς αναγνωρισμένους φορείς. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής σε σημαντικούς φορείς και οργανισμούς στην Ευρώπη και στην Ασία. Είναι μέλος πολλών καλλιτεχνικών και επιστημονικών συμβουλίων εμπειρογνωμόνων. Από το 2018 είναι επικεφαλής της Τάξης των Τεχνών στην Επιτροπή Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Ευρεία είναι η παρουσία του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης: CNN, Deutsche Welle, Euronews, The New York Times, HuffPost, Toronto Sun, Die Welt, κλπ. Επίσης, το 2022, η Ακαδημία Αθηνών (Τάξη Γραμμάτων και Τεχνών) του απένειμε το «Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου», την ύψιστη διάκριση της Ελλάδας στον τομέα της μουσικής.

Εν κατακλείδι, ο Μάριος Ιωάννου Ηλία δημιουργεί μουσική υψηλού επιπέδου, παράγει και προάγει τον πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο. Το πολυσχιδές, πολυδιάστατο και ποιοτικό έργο του Μάριου Ιωάννου Ηλία στον τομέα της μουσικής καθ’ εαυτό δικαιολογεί την απονομή σε αυτόν του Αριστείου της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2024 σε αναγνώριση του συνολικού του έργου.

Κυπριακή Ακαδημία
Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών