Η ΕΛΕΝΑ ΜΟΥΖΑΛΑ, ελληνοκυπριακής καταγωγής, άρχισε πιάνο με τη μητέρα της σε ηλικία τριών ετών. Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών (τάξη Κ. Καλομοίρη) με Πρώτο Βραβείο Παμψηφεί. Στη συνέχεια σπούδασε στο Conservatoire National Superieur de Musique των Παρισίων με υποτροφίες της Γαλλικής Κυβέρνησης, του Ιδρύματος Ωνάση, του Ιδρύματος A. Γ. Λεβέντη. Αποφοίτησε με 1ο Βραβείο Πιάνου (τάξη P. Sancan) και 1ο Βραβείο Μουσικής Δωματίου (τάξη C. Lardé). Κέρδισε το 2ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Gian Battista Viotti” στο Vercelli της Ιταλίας (1975) και της απενεμήθη Τιμητικό Δίπλωμα στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Reine Sophia” στη Μαδρίτη (1977).

Έχει δώσει ρεσιτάλ σε Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Η.Π.Α, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Ελλάδα, Κύπρο, Καναδά, Αγγλία κ.ά.

Έχει συμπράξει, μεταξύ άλλων, με τις εξής ορχήστρες: Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, Κρατική Ορχήστρα Βρυξελλών, Συμφωνική των Καννών, Collegium Academicum της Γενεύης, Metropolitain του Μό­ντρεαλ, Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, London Mozart Players, Φιλαρμονική της Βουδαπέστης και του Στρασβούργου, Συμφωνική της Σιγκαπούρης, Κρατική Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου κά.

Η δισκογραφία της περιλαμβάνει έργα Ελλήνων συνθετών, Ηaydn, Beethoven, Martinů, Mozart, Weber, Chopin, Schuman κ.ά. Ηταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Παρισίων και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» (1997-2013) στη Σάμο.

Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας και διατέλεσε από το 2004 έως το 2009 τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Έχει βραβευτεί από την Οργάνωση «F.E.M.-Γαλλία-Ευρώπη-Μεσόγειος», που τελεί υπό την αιγίδα της Γερουσίας της Γαλλίας, για το σύνολο της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής της δράσης και έχει αναδειχτεί στους εκατό σημαντικότερους Έλληνες, από την παγκόσμια ψηφοφορία που συνδιοργάνωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΙ και ΒΒC.

Το 2013 και 2014, διετέλεσε Σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στην Ελλάδα, για θέματα που αφορούν τη Μουσική Παιδεία της χώρας. Το 2019 της απενεμήθη στην Αθήνα το Βραβείο Κυπρίων που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό.