Η ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Προϊστορική και Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης και στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1978 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Φιλολογίας στη Μέση Εκπαίδευση και κατόπιν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ως Αρχαιολογικός Λειτουργός (1983-1995) και ως υπεύθυνη του Κλάδου Νεότερου Πολιτισμού (1990-1995). Από το 1995 έως το 2013 εργάστηκε ως Καθηγήτρια Λαϊκής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 2015 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια (Adjunct Professor) στο Ινστιτούτο Κύπρου (The Cyprus Institute), Λευκωσία.

Είναι μέλος 20 διεθνών ή τοπικών Οργανισμών, Συνδέσμων και Εταιρειών Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Εθνολογίας, Εθνογραφίας, Λαογραφίας και Λαϊκής Τέχνης. Από το 1998 έως το 2004 διετέλεσε μέλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Έχει συμμετάσχει σε 31 ερευνητικά προγράμματα και σε 102 συνέδρια σε 25 χώρες. Έχει συγγράψει (μόνη ή με συνεργάτες) 16 βιβλία (τρία επιπλέον υπό έκδοση) και 38 κεφάλαια σε βιβλία. Επίσης, έχουν δημοσιευθεί 27 άρθρα της σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και 41 μελέτες σε Πρακτικά Συνεδρίων. Μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η έρευνά της καλύπτει όλες τις πτυχές του παραδοσιακού πολιτισμού, με έμφαση στον υλικό βίο: λαϊκή τέχνη και τεχνίτες, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και προβιομηχανική τεχνολογία, εθνογραφικές συλλογές και αρχειακό υλικό, παραδοσιακή διατροφή κ.ά.

Τον Ιανουάριο του 2012 διορίστηκε, από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή Ουνέσκο, εμπειρογνώμων της Κύπρου ως χώρας μέλους της Σύμβασης του 2003 της Ουνέσκο για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Άρθρα