Ο ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΦΩΤΙΟΥ γεννήθηκε το 1959 στη Λεμεσό. Σπούδασε Παιδαγωγική στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ίδια Σχολή εκπόνησε διδακτορική διατριβή. Από το 1994 διδάσκει μαθήματα του γνωστικού του αντικειμένου στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο σήμερα είναι Καθηγητής Θεολογίας και Διδακτικής. Είναι συγγραφέας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία». Διετέλεσε Μέλος Επιτροπών Αξιολόγησης Ακαδημαϊκού Προσωπικού διαφόρων πανεπιστημίων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: Θεολογία, Θρησκευτική Παιδεία, Μεθοδολογία της Διδασκαλίας, Ηθική, Αγωγή Ζωής.

Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών ενώσεων στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Υπήρξε/είναι πρόεδρος ή μέλος εκδοτικών επιτροπών, διευθυντής θεολογικής επετηρίδας, διευθυντής εκδοτικών επιστημονικών σειρών στην Κύπρο και το εξωτερικό. Είναι αξιολογητής σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει προσκληθεί και συμμετείχε σε πολλά διεθνή και τοπικά συνέδρια.

Είναι συγγραφέας 18 βιβλίων και Επιμελητής (Editor) 53 συλλογικών τόμων. Στις εκδοτικές σειρές που διευθύνει εξέδωσε άλλα 24 βιβλία/τόμους και 104 τεύχη περιοδικού θεολογικού εντύπου. Δημοσίευσε, επίσης, πάνω από 100 άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Βιβλία και κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ιταλικά, στα ρωσικά και στα φιλανδικά.

Το 1991 βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το βιβλίο του Αλλοτρίωση και αυτογνωσία.