Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Για την τριετία 2020-2023 είναι ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας.  Έχει πάρει το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Glamorgan. Το 2011 πήρε τον τίτλο του Doctor of Science (DSc). Έχει εκλεγεί Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Διετέλεσε, επίσης, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κορσικής, Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο London South Bank University, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brunel και Adjunct Professor στο Dublin Institute of Technology.

Θεωρείται διεθνώς ως ειδικός στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και συγκεκριμένα στους ηλιακούς συλλέκτες και ηλιακά συστήματα, που περιλαμβάνουν συστήματα ισχύος, φωτοβολταϊκά, αφαλάτωση και ψύξη. Επιπρόσθετα έχει κάνει πρωτοποριακή έρευνα στη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για τη μοντελοποίηση και πρόβλεψη της απόδοσης ενεργειακών συστημάτων και συστημάτων ηλιακής ενέργειας.

Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε βιβλία, κεφάλαια σε βιβλία, άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές. Είναι ο Επιστημονικός Εκδότης (Editor-in-Chief) του Renewable Energy, ο Αναπληρωτής Επιστημονικός Εκδότης του Energy, και μέλος της Ομάδας Έκδοσης σε άλλα 20 επιστημονικά περιοδικά. Ανάμεσα στα διάφορα βιβλία που έχει δημοσιεύσει, είναι ο εκδότης του βιβλίου McEvoy’s Handbook of Photovoltaics, που εκδόθηκε από τον οίκο Academic Press της Elsevier και συγγραφέας των βιβλίων Solar Energy Engineering: Processes and Systems και Thermal Solar Desalination: Methods and Systems, που εκδόθηκαν από τον οίκο Academic Press της Elsevier.

Για το επιστημονικό του έργο ο Καθηγητής Καλογήρου πήρε το 2006 το World Renewable Energy Network Award και το 2008 το WREN Pioneer Award. Ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε περισσότερα από 66 διεθνή συνέδρια. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Καθηγητής Καλογήρου συντόνισε ή συμμετείχε σε πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, κυρίως από την Ευρώπη.

Είναι μέλος του American Society of Heating Refrigeration and Air-conditioning Engineers (ASHRAE), του Institute of Refrigeration (IoR) και του International Solar Energy Society (ISES).

Άρθρα